Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında, Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülkede "Engelliler Haftası" kutlanıyor. Bu özel hafta, engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek, onları topluma kazandırmak, hayat standartlarını iyileştirmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak için önemli bir fırsat sunuyor. Engellilik, sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal anlamda da yaşamı etkiliyor. Peki "tasarım" kavramı bu konunun neresinde yer alıyor? Engellilere yönelik tasarımlar, sadece fiziksel engelleri aşmayı değil, aynı zamanda toplumun her kesimine erişilebilirlik ve katılım sağlıyor. Bireylerin günlük ihtiyaçlarını karşılarken bağımsız hareket etmesini sağlayan ve sosyal hayatlarına katkı sunan tasarımlar daha kapsayıcı bir toplum olma yolunda adım atmaya teşvik ediyor.

Engelli bireylerin günlük yaşamlarını daha kolay ve konforlu hale getirecek tasarımların önemlerini vurgulamak adına sizler için inceledik.



Dotincorp, Dot Watch

“Dot Watch” Akıllı Saat

Güney Koreli teknoloji şirketi Dotincorp tarafından görme engellilere yönelik geliştirilen “Dot Watch” akıllı saat, adını Braille alfabesinin noktacıklarından alıyor. Sezgisel ve dokunmatik bir ekrana sahip “Dot Watch”, her kısa mesajı Braille alfabesine çevirerek saat kadranından daha hızlı ve rahat bir şekilde okumayı sağlıyor. Telefondan gelen aramaları da bu yöntemle bildiren cihazda; saat ve tarih, çalar saat, zamanlayıcı ve kronometre özellikleri de bulunuyor. Tüm akıllı telefonlarla uyumlu şekilde tasarlanan ürün, Braille harflerini ve kısaltmaları ezberlemeye gerek kalmadan kullanıcılarına günlük hayattaki işleri kolaylıkla halledebilme imkânı tanıyor.


 



LEGO® Braille Bricks

LEGO® Braille Bricks

“LEGO® Braille Bricks”, görme engelli çocukların dokunma becerilerini geliştirmelerine ve Braille alfabesini öğrenmelerine yardımcı olmak için eğlenceli ve ilgi çekici bir oyun deneyimi sunuyor. Oyun setinde 2 taban plakası ve beş renkte 250'den fazla yapım parçası bulunuyor. Beyaz, sarı, yeşil, kırmızı ve mavi renklere sahip her bir tuğla parçasında Braille kodundaki sayı ve harflere karşılık gelen çiviler yer alıyor. Diğer tüm LEGO ürünleriyle tamamen uyumlu olan “LEGO Braille Bricks”, ayrıca sembolün, harfin ve sayının basılı versiyonunu da gösteriyor. 6 yaş ve üzeri görme engelli çocuklar için tasarlanan oyun, Braille alfabesini merak eden her yaştan kullanıcıyı oyun oynamaya davet ediyor.




Liftware Steady

Liftware Steady

Parkinson hastalar için tasarlanan “Liftware Steady”, el, kol titremelerini azaltarak daha kolay yemek yeme imkânı sunuyor. Gelişmiş sensör ve motor tabanlı bir teknolojiye sahip ürün, kullanıcı titremelerini tespit ettikten sonra bu hareketlerin tersi yönünde güç gösteriyor. İki parçadan oluşan “Liftware Steady”, elektronik diş fırçasına benzer yapıdaki bir şarj aparatıyla çalışıyor. Ürünün kullanım amaçlarına göre iki farklı boyutta tasarlanan kaşık, çatal ve spork başlık alternatifleri bulunuyor.


 

CuteCircuit, Sound Shirt

Sound Shirt

Giyilebilir teknoloji markası CuteCircuit, işitme engelli bireylerin müziği dokunma duyularıyla hissetmelerine olanak tanıyan “Sound Shirt” isimli giysiyi kullanıcıların beğenisine sunuyor. Dokuma iletken kumaştan oluşan, 28 mikro aktüatör içeren “Sound Shirt”, müziğin şiddetine göre sesleri tercüme ederek titreşimlere dönüştürüyor. Böylece tasarım, titreşimler ile farklı frekanslarda modüle edilen ses dalgalarının arasındaki ilişkiyi görselleştiriyor. Ürün işitme engelli bireylere müziği deneyimleyebilme imkânı sunmasının yanı sıra sürükleyici bir oyun keyfi için PlayStation gibi herhangi bir video oyun konsoluna da bağlanabiliyor.


 



WeWALK

WeWALK

Tasarımında Mete Mordağ imzası taşıyan akıllı baston “WeWALK”, görme engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm yaratmayı amaçlıyor. Estetik ve ergonomik tasarımıyla öne çıkan akıllı baston, Google Haritalar ve sesli asistan Alexa ile entegre çalışıyor. USB girişinden şarj edilebilen batarya, engelleri algılayan ultrasonik sensör ve titreşimli uyarı motorlarının yanında, dokunmatik yüzeyi ve bluetooth bağlantısı sayesinde kullanıcıların telefonlarını ellerine almadan kullanabilmesini sağlıyor. Bu sayede görme engellilerin günlük hayatta toplu taşıma araçlarına binerken, kalabalık bir caddede yürürken veya bir merdivende yaşadıkları denge problemlerini de en aza indiriyor.


 



Xbox Adaptive Controller

Xbox Adaptive Controller

Microsoft’un sınırlı hareket kabiliyetine sahip oyuncuların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarladığı “Xbox Adaptive Controller” kontrol kumandası, oyun oynamayı herkes için erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Üzerinde iki büyük butonun yer aldığı cihazda birden fazla joystick ve harici cihazların bağlanabileceği girişler bulunuyor. Cihaz hem Xbox One hem de Windows tabanlı bilgisayarlarda oyun oynamayı kolaştırıyor.