Kültür ve sanat deneyimi dijital çağın sunduğu imkânlarla yeni bir boyut kazanıyor. Galeri ve müzeler fiziksel gösterimlerini sürdürürken günümüzde sanat eserlerine daha hızlı ve kolay ulaşabilmek artık çevrim içi sergilerle de mümkün. Sanat galerileri ve müzeler dijital ortama sergilerini taşıyarak daha geniş bir kitleye ulaşabiliyor. Dijital sergiler, sanatı herkes için erişilebilir kılarak sanat eserlerini tanıma ve keşfetme olanağı sunuyor. Türkiye’de dijital ortama sergilerini taşıyan müze ve sanat galerilerinden öne çıkanları sizler için listeledik.

Arkas Sanat Merkezi

İzmir’de yer alan Arkas Sanat Merkezi, ev sahipliği yaptığı sergileri 3 boyutlu sanal gerçeklik farkıyla internet sitesinde sanatseverlerle paylaşıyor. “Arkas Koleksiyonu’nda Pencere”, “L’air de Paris-Paris Havası”, “Elgiz Koleksiyonu’nda Mitler ve Hayaller”, “Doğa, Bahçeler, Düşler”, “Ara Güler, Merhaba İzmir!”, “Picasso: Gösteri Sanatı”, “1001 Gece”, “Arkas Koleksiyonu’ndan Su Manzaraları”, “Victor Vasarely”, “Arkas Koleksiyonu’nda Işığın Ustaları”, “Anadolu Seyahatleri”, “Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları”, “Antik Anadolu’nun Tanıkları”, “İzmir: Yarınlara Bir Miras”, “Hoca Ali Rıza”, “18. ve 19. Yüzyılda İzmir; Batılı Bir Bakış”, “Asker Ressamlar”, “O, Bir Yıldızdı” ve “Batılının Fırçasından Ege’nin Bu Yakası” olmak üzere toplamda 19 sanal sergiye bilgisayar ve telefonlar aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Arkas Sanat Merkezi’nde yer alan sergilere sanal bir gezinti yapmak için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.



 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, geçmiş sergilerini kaçıranlar için dijital ortamda tekrar izleyiciyle buluşturuyor. “Meşgul Şehir”, “Hafıza-i Beşer”, “Bir Kâğıt Mimarının Hayali Dünyası”, “Şişli Camii”, “Taksim İstanbul’un Kalbi”, “Uzak İzlenimler”, “Doğu’nun Merkezine Seyahat 1850-1950”, “Dört Ayaklı Belediye”, “Uzun Öyküler”, “Ahşap İstanbul” ve “Üç Kitaplı Kentler” başlıklı sergileri İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Dijital Sergiler bölümünde yer alıyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün “Dijital Sergiler” bölümüne ulaşmak için tıklayınız.



 



Lütfi Özkök: Portreler Sergisi, İstanbul Modern, 21 Aralık 2019–15 Kasım 2020.

İstanbul Modern

İstanbul Modern yeni müze binasında sanatseverleri ağırlamaya devam ederken dijital ortamda da sanatla iç içe olmayı mümkün kılıyor. “Lütfi Özkök: Portreler”, “Sanatçı ve Zamanı”, “Koleksiyon Sergisi”, “Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer”, “Şimdinin Peşinde”, “Şakir Eczacıbaşı: Seçilmiş Anlar” başlıklı müzenin geçmiş yıllara ait sergileri web sitesindeki sanal tur sayesinde uzaktan keşfedilebiliyor.

İstanbul Modern’in sergilerine dijital ortamda ulaşmak için web sitesinin “Sergiler” bölümünden “Sanal Tur”u seçebilirsiniz.



 

İş Sanat

Koleksiyon, müzecilik ve arkeoloji belgesellerinden podcastlere, çocuk etkinliklerinden Metaverse dünyasına çeşitlilik gösteren faaliyetleri ile öne çıkan İş Sanat, web sitesindeki sanal sergileriyle sanatı herkes için erişilebilir kılmayı amaçlıyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mustafa Ayaz, Maria Kılıçlıoğlu, Erol Kınalı, Nevhiz’in retrospektif sergileri ve İş Sanat’ın 20 yıllık sahne geçmişinden bir seçkiyi sunan “Hatırlıyorum İş Sanat’ın İlk 20 Yılı” sergileri web sitesinin Sanal Sergiler bölümünde görülebiliyor.

İş Sanat’ın geçmiş döneme ait sergilerine sanal bir gezinti yapmak için web sitesinin “İş Sanat Dijital” bölümünden “Sanal Sergiler”i seçebilirsiniz.



 

Meşher

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olarak Eylül 2019’da açılan Meşher, geniş bir disiplin yelpazesinden seçkilere ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde konumlanan Meşher, geçmiş yıllara ait sergilerini dijital ortamda da sanatseverlerle buluşturuyor. “Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?, “Ben-Sen-Onlar”, “Alexis Gritchenko”, “Maziyi Korumak” ve “John Craxton: Işığın Peşinde” başlıklı sergilere Meşher’in web sitesinden çevrim içi ulaşabilmek mümkün.

Farklı disiplinlerden sanatçıların çalışmalarına yer veren Meşher’in sergilerini yakından incelemek için web sitesinin çevrimiçi sergiler bölümünden giriş yapabilirsiniz.



 

Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, koleksiyonundaki eserleri ve farklı disiplinlerden sanatçıların dikkat çekici sergilerini dijital ortamda izleyiciyle buluşturuyor. “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar”, “Osman Hamdi Bey”, “Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikaye”, “Zamane İstanbulları” ve günümüzde de müze binasında sergilenen “Gelecek Hatıraları” ile “Tam Yerinden” sergileri olmak üzere 20’den fazla serginin 360 derecelik görüntüleri Pera Müzesi’nin web sitesinde yer alıyor.

Pera Müzesi’nin çevrim içi sergilerine web sitesinin “Sanat” bölümünden ulaşabilirsiniz.